Așezare geografică

Judeţul Sălaj se desfăşoară pe 3850 km2 , deţinând 1,6% din suprafaţa ţării. El include în limitele sale patru oraşe, 8 localităţi şi, asimilate oraşelor, 54 de comune şi 281 de sate (din care 8 aparţin oraşelor).   

 

Este situat în partea de nord-vest a ţării şi se suprapune în cea mai mare parte zonei de legătură dintre Carpaţii Orientali şi Munţii Apuseni, cunoscută în literatura geografică sub denumirea de "Platforma Someşeană".

 

Se învecinează cu patru judeţe (Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Bihor), cu fiecare dintre ele având căi de comunicaţie directe, feroviare şi rutiere, prin intermediul cărora îşi asigură legături economice, culturale, etc.

 

Sub aspect geografic, general, Sălajul este un judeţ de deal. Munţii ocupă un spaţiu restrâns în partea de sud-vest, fiind reprezentaţi de cele două apofize nordice ale Munţilor Apuseni: Munţii Meseşului şi ai Plopişului. Luncile largi ale Someşului, Crasnei şi Barcăului reprezintă singurele zone mai joase şi mai netede de relief, foarte solicitate atât pentru aşezări umane şi căi de comunicaţie, cât şi pentru diverse categorii de cultură.

 

Comuna Horoatu Crasnei este situată în partea de sud-vest a judeţului Sălaj, iar din punct de vedere hidrografic în bazinul superior al râului Crasna, la obârşia râului, în apropierea vârfului unghiului format de culmile cristaline ale Munţilor Meseş şi Plopiş. Comuna este situată în Depresiunea Şimleului, la poalele munților Meseș, are o suprafaţă de 8194 Km2 şi este formată din satele: Horoatu Crasnei, Şeredeiu, Stârciu şi Hurez si un catun Poic.

 

Localităţile comunei sunt situate, în latitudine, între 46°58' şi 47°08' latitudine nordică, iar în longitudine se situează între 22°52' şi 23°01' longitudine estică.

 

Horoatu Crasnei se învecinează la nord-est cu comuna Meseşenii de Jos, la sud-est cu comuna Buciumi, la sud-vest cu comuna Cizer, la nord-vest cu comuna Bănişor, iar la nord cu comuna Crasna, spre sud comuna se invecineaza cu comuna Ciucea care apartine de judetul Cluj.

 

Candva satul Horoatu Crasnei era asezat la sosea dar in urma atacurilor hoardelor straine s-a mutat pe lângă valea Crasnei iar în vechiul loc au rămas doar citeva case, majoritatea fiind circiumi, cel mai vechi si mai renumit dintre ele fiind Hanul "Berbeci".

 

Cea mai apropiată stație CFR se găsește în Zalau , orasul resedinta de judet sau Ciucea, un important nod de cale ferată. "În partea de sud-est  de Stirciu peste deal este Plesca, un sat mic, dar cred ca destul de bogat și cu oameni la locul lor. Prin acest sat trece drumul care era si principal pentru noi si de acolo se lua autobusul, ziceam noi « cursa » pentru a merge la Ciucea, unde era gara CFR si de unde se lua trenul sa mergi in toate orasele Romaniei" noteaza  Vasile Pintea în cartea sa Cam asa a fost(...in Stirciu- din aducerile aminte).


Cel mai apropiat aeroport cu posibilitate de zboruri  internaționale este aeroportul din Cluj-Napoca, la distanta de 100 de km.

 

Satul Horoatu Crasnei este la o distanță aproximativ egală de cele două orașe mai importante din județ: Zalău și Simleu Silvaniei, aproximativ 25 km. Satul Stirciu se află la o distanta de 5 km de centrul de comună, iar satul Hurez la aproximativ 8 km. Satul Seredei este la o distanta de 4 km de satul Horoat.

 

În comună există o șosea pe o distanță de 2 km - drumul județean Ciucea - Zalău, care era asfaltat, dar foarte deteriorat. În prezent Consiliul județean Sălaj a câștigat un proiect pentru reabilitarea acestei șosele. Drumurile comunale și cele vicinale sunt reparate anual cu balastru exploatat din râul Crasna.

 

Suprafata totală a comunei este de 6649 ha din care : 4710 ha teren agricol,  1079 ha de păduri, 89 ha cursuri de ape, 1639 ha neproductiv, 82 ha construcții, 114 ha drumuri.

Înapoi